Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Horeca, Recreatie, Toerisme en Cultuur / Wat is textiel bedrukken precies?

Wat is textiel bedrukken precies?

Sharing is caring

Textiel bedrukken is het proces van het toevoegen van kleuren en ontwerpen aan stof met behulp van verschillende materialen zoals kleurstoffen en pigmenten. Textiel bedrukken omvat meerdere methoden om de print en het ontwerp op stoffen toe te passen. Zo is er bijvoorbeeld blokdruk, een handgemaakt proces waarbij hout en steen worden gebruikt om de afdruk aan te brengen. Dit is een oud proces en het wordt tegenwoordig vaak gebruikt voor op maat gemaakte speciale stoffen. Zeefdruk is een fijn materiaal om het patroon op de stof aan te brengen. Het hulpmiddel dat wordt gebruikt voor zeefdruk is gaas. Er wordt verf op gespoten en een specifiek patroon wordt zo gedrukt. Met deze methode kun je een groter formaat bedrukken. Het kan ook zijn dat je meerdere schermen moet gebruiken, omdat je maar één kleur tegelijk kunt toepassen. Rollen printen is veel beter voor massaproductie. Het kan snel grote stukken stof bedekken en kan meerdere kleuren tegelijk toevoegen. Bij deze methode wordt een roller gebruikt die verantwoordelijk is voor het aanbrengen van de ontwerpen en patronen. Heat transfer printen is een van de meest moderne benaderingen van printen. Dit proces omvat het overbrengen van het ontwerp en patroon van het ene medium naar het andere. Het gaat om conventionele drukmachines en een speciaal soort papier om het ontwerp op een stof aan te brengen. Digitale textieldruk is verreweg het meest geavanceerde proces. Er is een gespecialiseerde grote printer nodig om het ontwerp en patroon op de stof aan te brengen. De patronen en ontwerpen kunnen via een computer worden gemaakt, samen met het hele proces van bedrukken.

Waarom zou je textiel laten bedrukken?

Het is een luxe om mooie patronen en ontwerpen met verschillende kleuren op een stof te kunnen printen. Je kunt je kleding origineler en mooier laten maken maar bijvoorbeeld ook gordijnen of vloerkleden. Textiel bedrukken is de belangrijkste reden van de grote diversiteit in kleding. Zonder textieldruk zouden de meeste mensen kleding dragen die nogal saai is.

Is het duur?

Textiel bedrukken komt voor in verschillende prijzen. Het hangt meestal af van de materialen die worden gebruikt, de moeilijkheidsgraad van de ontwerpen en patronen en de grootte van de stof. Eenvoudige t-shirt afdrukken zijn vaak erg goedkoop. Maar hoe goedkoper het is, hoe lager de kwaliteit zal zijn. Er zijn bepaalde inkten en stoffen die je het beste kunt gebruiken, zodat de print langer meegaat zonder dat het te veel verslijt.